LITERARNA REZIDENCA GORNJI GRAD

»Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.«

LITERARNA REZIDENCA GORNJI GRAD – RAZPIS

Literarna rezidenca Gornji Grad je namenjena poljsko oziroma nemško pišočim avtoricam in avtorjem, ki bodo imeli možnost enomesečnega ustvarjanja v mirnem okolju. Posebnost rezidence je sodelovanje z mladimi prevajalkami, ki bodo pripravile prevod fragmenta literarnega dela po avtoričinem/avtorjevem izboru in ga predstavile slovenskemu bralstvu.

 

Gornji Grad je majhna idilična vas, obkrožena s planinami in odmaknjena od mestnega vrveža. Udeleženke in udeleženci rezidence bodo lahko v Gornjem Gradu preživeli spokojen čas v stiku z naravo, na voljo jim je mirno in prijetno delovno okolje z malo motnjami.

 

KAJ PRIČAKUJEMO OD REZIDENTOV?

Program literarne rezidence je prilagodljiv in ga rezidenti oblikujejo sami glede na svoje trenutno ustvarjanje in potrebe. Od udeleženk in udeležencev se pričakuje, da ob prijavi pošljejo svoje avtorsko besedilo v predpisanem obsegu, ki ga bo v primeru izbora ekipa prevajalk še pred pričetkom rezidence prevedla v slovenščino. V času rezidence se udeležijo vsaj enega srečanja s prevajalkami, na katerem bodo prediskutirana prevajalska vprašanja in je namenjeno izboljšavi prevoda. Vsak rezident bo sodeloval na enem do dveh literarnih večerih v Gornjem Gradu oziroma po dogovoru še v Ljubljani, kjer bo predstavljeno njegovo delo in prevod v slovenščino ter dal intervju za lokalni časopis. Prevod bo po zaključku rezidence objavljen revialno ali na spletu.

 

TRAJANJE REZIDENCE

Literarna rezidenca Gornji Grad traja en mesec, na voljo sta dve mesti v maju in eno v juniju 2023. V prijavi, prosimo, navedite termin, ki vam bolj ustreza. Rezidentka oziroma rezident v Gornji Grad pripotuje v prvih štirih dneh izbranega meseca in rezidenco zapusti ne prej kot v zadnjih štirih dneh izbranega meseca.

 

KAJ PONUJAMO?[1]

 • Namestitev v opremljenem enosobnem stanovanju ali garsonjeri v starejši hiši sredi vasi;
 • prostor za pisanje;
 • žepnino v višini 200 € za stroške hrane in ostalih življenjskih potreb;
 • kritje stroškov prevoza do 150 €;
 • prevoz z letališča ali iz železniške/avtobusne postaje v Ljubljani/Mariboru (oz. po dogovoru) do Gornjega Grada in nazaj;
 • prevod besedila v slovenščino, predstavitev v okviru literarnega večera in objavo prevoda (honorar za objavo ni predviden);
 • po dogovoru: izlete v okolici, pohode v planine, izlet v Ljubljano;
 • možnost izposoje kolesa.

 

PRIJAVA

Kandidatke in kandidati prijavo oddajo najkasneje do 31. marca 2023 po elektronski pošti na naslov [email protected] z zadevo LRGG Prijava na razpis. Izbrani prijavitelji bodo o izbiri obveščeni do 10. aprila 2023. Prijava naj vsebuje:

 

 • izpolnjen prijavni obrazec (link);
 • življenjepis z vključenimi informacijami o doslejšnjih najpomembnejših objavah (knjižnih, revialnih) v poljskem oziroma nemškem jeziku ter morebitnih prevodih v slovenščino oz. druge tuje jezike;
 • avtoričin/avtorjev izbor besedil v poljskem oziroma nemškem jeziku, ki bodo v času literarne rezidence prevedena v slovenski jezik (in zanje lahko zagotovi avtorske pravice za objavo slovenskega prevoda).

 

Obseg poslanih besedil:

 • poezija: do 15 pesmi;
 • proza, dramatika: do 10 strani oziroma do 30.000 znakov s presledki.

[1] Sredstva, ki so namenjena bivanju rezidentov, niso financirana iz projekta.

Dnevni prostor - prenočišče Hiša Tratnik, Foto: Taja Košir Popovič
Foto: Babave
Katedrala sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu, foto: Eva Glavan
Obiščite nas na socialnih omrežjih: