Sajenje in alternative plastičnim lončkom

Sajenje in alternative plastičnim lončkom

Pri najinem delu, opremi in pripomočkih ter v vsakdanjem življenju se poskušava izogniti plastiki. Čisto 100% ne gre, je pa že samo zavedanje važno, sploh pri stvareh, ki so bolj kratkega roka uporabe oz. hitro postanejo smeti. Ena takih reči so lončki za pripravo sadik.

Najine najljubše alternative plastičnim lončkom so:        

  • ČAJNA VREČKA. Kupite paket praznih čajni vrečk, ki so namenjene razsutim čajem. Boljše se obnesejo večje dimenzije. Vrečko napolnite s prstjo in posejete seme.
  • naredi sam iz ČASOPISNEGA PAPIRJA. Papir je vedno pri roki. Priporočava ne povoskanega, ampak časopis. Potrebujete še kozarec za vlaganje, premer nastalega lončka bo tak kot pri izbranem  kozarcu, višino se da prilagoditi – naj bo malo višji kot želite, da so lončki. Papir razpolovite in dobljeno polovico prepognete po daljši stranici. Nastali trak tesno ovijete okoli kozarca, dokler ne zmanjka papirja. Del papirja mora »gledati« čez dno kozarca, že med tem, ko ga ovijate, ker bo kasneje to dno lončka. Ko je papir ovit, del, ki »gleda« čez, zapognete oz. zložite po dnu kozarca. Ko končate, kozarec močno pritisnete ob podlago, da se nastala oblika obdrži. Tudi, če ni čisto popolno, ni problema, ker bo kasneje teža zemlje naredila svoje. Lonček napolnite z zemljo, potresete, da se zemlja posede in posejete.          
  • EVEGREEN.  Slovensko podjetje, ki proizvaja biorazgradljive lončke, ki so narejeni iz zavržene hrane. Najboljše pri tem je, da sadiko posadite kar z lončkom vred v zemljo. Lonček ščiti koreninice pred zajedavci. Po 4-6 mesecih se razgradi in postane učinkovito gnojilo za mlado rastlino. Na njihovi spletni strani https://evegreen.eu/ je zbrana celotna ponudba. Naročite pa jih lahko tudi preko maila [email protected].

Lončke postaviva v podstavek ali kakšno staro posodo, ki drži vodo. Daje tudi oporo časopisnim in čajnim lončkom.

Dokler rastlinice niso dovolj močne, ne zalivava z močnim curkom, ampak popršiva z vodo.

Najboljše pri vseh treh varianta pa je, da  jih v zemljo posadite skupaj z lončkom.

Uživajte pri sajenju!