SUE Savinjski duhovni umik

Prebudite notranja občutja, doživite nekaj posebnega in spremenite pogled na svet. Potujte v tisočletno zgodovino Savinjske nekoliko drugače, skozi čute začutite sfere preteklega časa. Razvajajte čute ob aromatičnih in okusnih razvadah benediktincev, mogočnih glasbenih harmonijah ljubljanskih škofov in pristnih kulinaričnih okusih. Občutite mir in edinstveno življenje sester klaris, ki živijo v strogi klavzuri daleč stran od ponorelega sveta. Zgodovinski wellness je edinstvena izkušnja, ki vas bo obogatila z novimi znanji in občutki.

Vizualno doživljanje obdobij

Pod velbom največje slovenske katedrale boste potovali skozi najpomembnejša obdobja Gornjega Grada. Spoznajte skrivnostno obdobje benediktinskega samostana, veličastno obdobje ljubljanskih škofov, ko so bili zgrajeni mogočno obrambno obzidje, osupljiva  katedrala Sv. Mohorja in Fortunata ter graščina. Poučni vizualni uvod v zanimivo razvajanje.

Savinjska benediktinska aromaterapija z božanjem brbončic

Pustite, da vas očarajo vonji benediktinskih kadil, ki jih po vzoru benediktincev pripravljata mladi zeliščarki. Benediktinci so v Gornjem Gradu kraljevali 333 let, vse do leta 1473. Skrivnostni menihi, po katerih se imenuje tudi znamenita Menina planina, so znali poskrbeti za dobro počutje. V času benediktincev je bila prvič na Slovenskem omenjena ajda, na zeliščnih vrtovih so rasle zdravilne in druge užitne rastline, ki so imele posebno moč. Vas zanima kakšno?

Savinjska zvočna kopel v največji slovenski katedrali

Za trenutek prisluhnite mogočnosti in veličastni tišini pod impozantno katedralsko kupolo. Na koru vas bo predramila nostalgična glasba psalmov iz obdobja ljubljanskega škofa Tomaža Hrena, ki je izjemno rad ustvarjal v Gornjem Gradu, kjer je tudi pokopan. Posebna glasbena kopel po izvornih notnih zapisih.

Inovativna savinjska pojedina

Po končani kopeli se odpravite proti Muzeju Štekl, kjer vas čaka imenitna pojedina. Kosilo po avtohtonih receptih in pristne zgodbe jedi. Na krožniku bo slastna postrv v dimu, nekdaj izjemno cenejena jed ljubljanskih škofov. Marinirana v medu, dimljena s hruškovim lesom. Zraven se bo prilegel kozarec domačega vina in vode iz blagodejnega Žegnanega studenca.  Za poslatico bo na mizi nekaj iz časa Antona Jamnika, ko si je babica vodnice Maje recepte skrbno zapisovala v zvezek. Zamorc v srajci, bela pita ali pehtranova potica. Kaj menite? To je čas za razvajanje brbončic!

Pogovor s sestrami klarisami

Čas za interaktivni pogovor z brezmadežnimi sestrami klarisami, ki živijo v izjmeno strogi klavzuri v Nazarjah in nimajo stika z zunanjim svetom. Sestre klarise v ubogi, spokorni osamelosti neprenehoma, dan in noč, daleč stran od oči javnosti molijo in prepevajo hvalnice vsemogočnemu. Gostje boste prisluhnili njihovemu petju, nato pa uživali v sproščenem pogovoru, kjer boste izvedeli karkoli želite  o njihovem načinu življenja in razmišljanju.
V prostorih je prepovedano snemanje in fotografiranje.