SUE Zeliščna čarovnija v Savinjski dolini

s podnaslovom

 

“Pet čutil. Dve Babi. En zeliščni vrt.”

V srcu Gornjega Grada je bela baročna katedrala, največja v Sloveniji. Za njo se na nekdanjem posestvu menihov skriva očarljiv zeliščni vrt. Njegovi skrbnici in zeliščarki Maja in Amanda te popeljeva po poti zgodovine v čarobni svet zelišč. Prepusti se. V polnosti izkusi čarovnijo zeliščnega kopanja, eteričnega vonja zelišč in skodelice čaja, ki te ponesejo v tvoj notranji svet.

Zelišča nežno šepetajo zgodbe. Tudi tvojo. Prisluhni ji.

Zeliščna čarovnija v Savinjski dolini je senzorično doživetje ter osebna pripoved in izpoved. Z naravnim sosledjem zgodb in lokacij ti odpirava vrata v intimni svet razmišljanja, navdiha in kontemplacije.

Z vsako skrbno izbrano lokacijo, zgodbo, izzivom in povabilom se ti subtilno in postopoma razkriva zgodba o danes zabrisanem 333 letnem življenju benediktincev v Gornjem Gradu.

Na poti spoznaš biotsko pestrost Slovenije saj se na vrtu nahaja preko 160 vrst zelišč, ob čajanki pa lahko prisluhneš prav posebnim zgodbam o kulturi pitja čaja v Zgornji Savinjski dolini.

Na doživetju glavno vlogo prevzameš ti. Pri vodnjaku si po vzoru menihov umiješ roke, zajameš vodo in z zaprtimi očmi narediš prvi požirek. Zeliščna kopel v vrtu ti s pomočjo senzoričnih vaj in pristnega bosonogega stika z zemljo nežno boža vsa tvoja čutila. Pred odhodom v zeliščarno še nabereš šopek zelišč za zeliščni namaz. V zeliščarni se prepustiš živahnemu delovnem vsakdanu. Iz izbranih zelišč si izdelaš osebno namensko kadilo, iz šopka svežih zelišč pa okusen zeliščni namaz. Doživetje se zaokroži s čajanko in krožnikom domačih dobrot. Pravo senzorično razvajanje zate in tvoja čutila!

Doživetje vključuje:

– domač ledeni čaj iz svežih zelišč

– degustacijo vode iz stoletnega vodnjaka

– ogled največje in najpomembnejše baročne cerkve na Slovenskem

– zeliščno kopel v vrtu

– spoznavanje 5 avtohtonih zelišč

– nabiranje zelišč za zeliščni namaz

– priprava zeliščnega namaza

– kurjenje ognja v kaminu

– izdelavo personaliziranega zeliščnega kadila

– čajanko obarvano z lokalnimi zgodbami

– degustacijo živopisanega zeliščnega krožnika (ajdov kruh, namaz, lokalni sir, 3 vrste domačega medu)

– darilce

 

Kdaj: od maja do oktobra

Kje: zeliščarna, park s katedralo in zeliščni vrt

Trajanje: 5h

Pošlji povpraševanje

  Vrsta obiska

  Kontaktna oseba

  Ime:

  Email:

  Telefon:

  Prihod:

  Število oseb:

  Posebnosti/Želje